top of page

Εμβοές

Οι Εμβοές είναι η αντίληψη ενός ήχου χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα. Πρόσφατες μελέτες τις περιγράφουν ως σύμπτωμα και όχι ως νόσο1. Είναι όμως μια πραγματικότητα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Εμβοές

Οι Εμβοές είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται περιστασιακά στους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στην ζωή τους. Μπορεί να τις παρατηρήσουμε μετά από έκθεση σε έντονους ήχους όπως μετά από μια συναυλία, ένα πάρτι ή από την βραδινή έξοδο σε ένα κλαμπ. Συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη ημέρα. Κάποιες φορές μπορεί να μας απασχολήσουν χωρίς λόγο και αιτία αλλά αντίστοιχα θα ξεχαστούν.

Σύμφωνα με μελέτη του Hearing Health Foundation (2015) απασχολούν το 20% περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ. Το σύμπτωμα εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές και σε ένα σημαντικό ποσοστό επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τις βιώνουν. Μπορεί να εξελιχτεί σε μια χρόνια κατάσταση και να υποβαθμίσει σημαντικά την επικοινωνία, ψυχική ισορροπία και κοινωνική σταθερότητα του ατόμου που υποφέρει.  

Πως περιγράφουν τις εμβοές τους όσοι τις βιώνουν : Κουδούνισμα, τζιτζίκια, συριγμός, βρυχηθμός, σταθερός θόρυβος, βόμβος, σειρήνα, τρεχούμενο νερό, ήχος τηγανίσματος, μεσαίας έντασης τόνος, σφύριγμα, τρίξιμο, κτλ.

Οι Εμβοές είναι ένα φάντασμα που υπάρχει

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση των εμβοών αλλά σε λίγες περιπτώσεις γνωρίζουμε την αιτιολογία τους. Σε περιστατικά που υπάρχει βαρηκοΐα, οι εμβοές είναι ένα παράλληλο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό. Σε αιφνίδιες καταστάσεις, οι αντισταθμιστικοί μηχανισμοί που λειτουργούν μετά την απώλεια της ακοής μεταβάλλουν τις ισορροπίες που υπάρχουν και αναδεικνύουν το σύμπτωμα των εμβοών2

Τα πιο συχνά παράπονα που αναφέρουν οι ασθενείς που οι εμβοές είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην ζωή τους, μεταξύ άλλων είναι: σωματική κόπωση, δυσκολία στην συγκέντρωση, αυπνία, πονοκέφαλοι, νευρικότητα και γενικότερα χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εμβοές μπορούν να αντιμετωπιστούν!

Ποια τεχνική αντιμετώπισης είναι κατάλληλη για τη δική μου περίπτωση;

Συχνές ερωτήσεις:

Υπάρχει περίπτωση τις εμβοές μου να τις ακούνε οι γύρω μου;

 

Οι εμβοές κατηγοριοποιούνται ως Υποκειμενικές και Αντικειμενικές. Υποκειμενικές είναι αυτές που δεν είναι αντιληπτές από άλλους και σύμφωνα με μελέτες αντιπροσωπεύουν το 99% στις περιπτώσεις που εμφανίζονται. Οι αντικειμενικές ουσιαστικά είναι ήχοι που είναι ακουστοί και από άλλους και συνήθως παράγονται από εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού μας (ροή αίματος, μυοσκελετικές κινήσεις, κτλ.). Είναι σπάνιες και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύονται3.

Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για τις εμβοές;

 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που να επαληθεύουν αποτελέσματα σε θεραπείες εμβοών με φαρμακευτικές ουσίες. Η πρόοδος της τεχνολογίας όμως μπορεί να φέρει σύντομα διαφορετικά αποτελέσματα. Καλό θα είναι να παρακολουθεί ο ενδιαφερόμενος τις εξελίξεις.

Ποιος είναι κατάλληλος να με ενημερώσει όσον αφορά τις τεχνικές αποκατάστασης που υπάρχουν;

Οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα που γνωρίζουν καλύτερα οι Ακοολόγοι και Χειρουργοί Ωτορινολαρυγγολόγοι. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ειδικός θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και να επικαιροποιεί τις γνώσεις του μέσα από ειδικά σεμινάρια, συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σε κάποιες περιπτώσεις, συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης γνωρίζουν Ακοοπροθετιστές που έχουν εκπαιδευτεί αντίστοιχα.

Ποιες είναι οι τεχνικές αξιολόγησης των εμβοών;

Εφόσον αναφερόμαστε σε Υποκειμενικές εμβοές, ο τρόπος αξιολόγησης περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα διαγνωστικών ή άλλων τεχνικών που θα βοηθήσουν

τον Ακοολόγο να καταλάβει την βαρύτητα και τα

ξεχωριστά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περίπτωσης. Είναι πολύ πιθανό να παραπέμψει τον ενδιαφερόμενο σε επιστημονικούς συνεργάτες με διαφορετικό γνωστικό, αλλά παρεμφερές αντικείμενο, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, ο Ακοολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος και μπορεί να γίνει σε επιλεγμένα καταστήματα της Δημόπουλος Ακουστικά Βαρηκοΐας που διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό πιστοποιημένο και βαθμονομημένο από διαπιστευμένους φορείς.

 

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τις εμβοές;

Εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει στη διάγνωση και θεραπεία τους, είναι πολύ εύκολο ο ενδιαφερόμενος να παρασυρθεί σε λανθασμένη πληροφόρηση από ιστοσελίδες που έχουν μικρή ή καμιά επιστημονική υποστήριξη. Ο καλύτερος τρόπος πληροφόρησης είναι να κλείσει ένα ραντεβού συμβουλευτικής με έναν συνεργάτη μας. Σε άλλη περίπτωση είναι φρόνιμο να ενημερωθεί από αναγνωρισμένες ιστοσελίδες όπως :

https://www.ata.org

https://www.tinnitus.org.uk

http://www.deutsche-tinnitus-stiftung-charite.de

Ποιες είναι οι σύγχρονες εξελίξεις όσον αφορά τις εμβοές;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των εμβοών. Το 2000 υπήρξαν λιγότερες από 230 δημοσιευμένες εργασίες ενώ το 2015 περισσότερες από 700, σύμφωνα με το PubMed. Οι σύγχρονες απεικονιστικές και εργαστηριακές τεχνικές έχουν προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στην διερεύνηση της χρόνιας αυτής κατάστασης4. Η εταιρεία μας έχει επιστημονικό δυναμικό που παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις και επικαιροποιεί τις γνώσεις της στο ενδιαφέρον αυτό πεδίο​.

1. Tinnitus Assesment and Management is Primary Care Audiology, J., W., Hall III, AAA, 2017

2. Ryan & Bauer (2016), Neuroscience of Tinnitus, Neuroimaging Clinics of North America 26 (2), 187-196

3. Objective tinnitus resulting from internal carotid artery stenosis. E.Carlin MD, Daniel J. McGraw MD Charles B. Anderson MD. Journal of Vascular Surgery, Volume 25, Issue 3, March 1997, Pages 581-583.

4. Tinnitus Management: Challenges and New Perspectives. David Baguley PhD, oral presentation, AAA, Indianapolis 2017.

bottom of page