top of page

Βαρηκοΐα

Η Ακουστική οδός είναι φτιαγμένη ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλη μας τη ζωή. Είναι όμως ευαίσθητη και εκατοντάδες ασθένειες μπορεί να την επηρεάσουν. Σαν συνέπεια μπορεί να έχουμε μειωμένη ακουστική ικανότητα ή αλλιώς βαρηκοΐα.

Η Βαρηκοΐα

Η Βαρηκοΐα είναι η μειωμένη ακουστική ικανότητα. Οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν είναι ικανός να ακούσει ήχους χαμηλότερης έντασης από 25 dB και στα δύο του αφτιά, θεωρείται ότι έχει βαρηκοΐα. Μπορεί να προέρθει από την φυσική φθορά του χρόνου, έκθεση σε δυνατό θόρυβο, ατύχημα, διάφορες ασθένειες ή φλεγμονή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO - 2017), περίπου το 1/3 του πληθυσμού με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών επηρεάζεται από μειωμένη ακουστική ικανότητα. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της Βαρηκοΐας είναι η δυσκολία στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Πως λειτουργεί η Ακουστική Ενίσχυση σε μια τέτοια περίπτωση;
Τι συμβαίνει όταν δεν εξυπηρετούμε την ακοή μας;

Εάν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας έχει διαγνωστεί με βαρηκοΐα και δεν έχει αποφασίσει να την εξυπηρετήσει, είναι καλό να γνωρίζει τις επιπτώσεις που υπάρχουν.

Όταν δεν ακούμε καλά δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με το περιβάλλον μας. Η καθημερινότητα έχει πλέον περιορισμούς και σταδιακά η κατάσταση αυτή μας απομονώνει και μας στεναχωρεί. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει δυσάρεστες συνέπειες στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, στην αυτοεκτίμηση και στο συναισθηματικό μας κόσμο. Μια σειρά από μελέτες αναφέρουν ότι η βαρηκοΐα που δεν εξυπηρετείται συνδέεται με εγκεφαλική ατροφία που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Alzheimer ή Άνοια. Άλλες μελέτες συνδέουν την βαρηκοΐα με καρδιοαγγειακά νοσήματα (Ray Hull, 2015), κατάθλιψη (Chuan-Ming Li, 2014), αστάθεια και κίνδυνο πτώσης (Frank Lin, 2012) και γενικά επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας (D. Monzani, 2008) ακόμα και εάν είναι ελαφριά ή μέτριου βαθμού.

Η μοντέρνα τεχνολογία πλέον προσφέρει λύσεις για κάθε περίπτωση βαρηκοΐας, όσο μεγάλη και είναι. Καλό θα είναι να δράσετε τώρα.

Κλείστε ένα ραντεβού

Συχνές ερωτήσεις:

Πως γίνεται η διάγνωση της βαρηκοΐας;

Η διάγνωση της βαρηκοΐας μπορεί να γίνει από ειδικό ΩΡΛ ή Ακοολόγο ο οποίος θα καθορίσει σύμφωνα με τις ενδείξεις εάν το περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία, χειρουργική παρέμβαση ή Ακουστική Ενίσχυση. 

 

Ποια είδη βαρηκοΐας υπάρχουν;

Η βαρηκοΐα συνήθως κατατάσσεσαι με δύο τρόπους: με την βαρύτητά της και την προέλευση της βλάβης. Όσον αφορά την βαρύτητα μπορεί να είναι ελαφριά, μέτρια, μεγάλη, πολύ μεγάλη ή υπολειμματική.  Όσον αφορά την προέλευση, κατατάσσεται σε βαρηκοΐα αγωγιμότητας, νευροαισθητηριακού ή μεικτού τύπου.

Υπάρχει κάποια μέθοδος η οποία σταματάει την εξέλιξη της βαρηκοΐας;

Η βαρηκοΐα, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει βραδεία εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει όμως είναι να διατηρήσουμε την Ακουστική Μνήμη σε εγρήγορση. Δηλαδή να τροφοδοτούμε τον εγκέφαλο με ηχητική πληροφορία ώστε να μην ξεχάσει να ακούει.

Ποια η διαφορά μεταξύ βαρηκοΐας και κώφωσης;

 

Βαρηκοΐα είναι η κατάσταση κατά την οποία έχουμε μειωμένη ακουστική ικανότητα ενώ η κώφωση είναι η αδυναμία να καταλάβουμε την ομιλία ακόμα και όταν ενισχύσουμε τον ήχο μέσω της φυσικής οδού.

Μπορούμε να προστατεύσουμε την ακοή μας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται συνέχεια σε ηχητικές προκλήσεις. Το θορυβώδες εργασιακό περιβάλλον, τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, ο αυξημένος θόρυβος των πόλεων, η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα προστασίας της ακοής, είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατεύσουμε την ακοή μας ανάλογα με τον τρόπο ζωής που κάνουμε και το εργασιακό περιβάλλον που ζούμε.

   

bottom of page