
Υπερακουσία
Η Υπερακουσία είναι η ασυνήθιστη δυσανεξία σε ήχους της καθημερινότητας.
Ο όρος Υπερακουσία έχει κατά καιρούς οριστεί με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιείται όμως για να περιγράψει την αυξημένη ευαισθησία (ή μειωμένη ανοχή) σε συνήθεις περιβαλλοντικούς ήχους1. Σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζεται με ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων σε ήχους, οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε διάφορες κατηγορίες: Υπερβολικής έντασης, ενόχλησης, φόβου και πόνου. Εκδηλώνεται με ποικίλα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, δυσφορία, κατάθλιψη, αίσθημα φυγής, κτλ.2. Τα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με την υπερακουσία στο γενικό πληθυσμό είναι φτωχά. Σύμφωνα με μελέτες, το 15,2% του πληθυσμού της Πολωνίας και το 9% της Σουηδίας ανέφεραν πως έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποιου βαθμού υπερακουσία, ενώ υπολογίζεται πως περίπου το 40% των ατόμων με εμβοές εμφανίζουν παράλληλα και υπερακουσία3. Αντίστοιχα υπάρχουν αρκετές μελέτες που συσχετίζουν την υπερακουσία με τις εμβοές και τη βαρηκοΐα4.

Η Υπερακουσία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που την βιώνουν.
Η υπερακουσία συγκαταλέγεται στις διαταραχές ευαισθησίας σε ήχους (DST - Decreased Sound Tolerance) μαζί με τη μισοφωνία και τη φωνοφοβία. Άνθρωποι που εμφανίζουν υπερακουσία αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ανεχθούν μεσαίας ή χαμηλής έντασης ήχους της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τον ήχο της ηλεκτρικής σκούπας, ενός αυτοκινήτου ή το τσαλάκωμα ενός χαρτιού, ενώ κάποιες φορές η ενόχλησή τους φτάνει ακόμα και σε σημείο πόνου. Ο ακριβής μηχανισμός λειτουργίας της υπερακουσίας δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τις αιτίες πυροδότησης. Κάποιες από αυτές την συσχετίζουν με το περιφερικό όργανο της ακοής ενώ κάποιες άλλες συνδέουν και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η υπερακουσία έχει συσχετιστεί με διάφορες παθολογικές και μη καταστάσεις όπως οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι εμβοές, το σύνδρομο Williams, σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης, νόσος Lyme, ψυχαγωγικό θόρυβο κτλ4. Είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε επαγγελματίες μουσικούς καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα5. Επίσης, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (σύνδρομο Asperger), έχουν δυσανεξία σε ήχους.

Όταν πήγα να εξετάσω την ακοή μου, είχα υπερηχητική ακοή. Άκουγα περισσότερο. Είναι ενοχλητικό, γιατί έχω ξεχάσει τι σημαίνει σιωπή.
Barbra Streisand, Μουσικός
Η Υπερακουσία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με επιτυχία!
Η Δημόπουλος Ακουστικά Βαρηκοΐας έχει συγκροτήσει μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με το φαινόμενο των εμβοών και άλλων διαταραχών ευαισθησίας σε ήχους (DST - Decreased Sound Tolerance). Ανάλογα με τις ενδείξεις της κάθε περίπτωσης ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα αξιολόγησης που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, καταγραφή του ιστορικού, κλινική εξέταση και πλήρη ακοολογικό έλεγχο. Είναι πιθανό το περιστατικό να παραπεμφθεί και για ιατρική αξιολόγηση σε κάποιον από τους συνεργάτες μας ώστε να περιοριστούν οι αιτίες που δημιουργούν την υπερακουσία και πιθανούς τρόπους ιατρικής παρέμβασης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα συζητηθούν και θα συναποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης.
